Pályázati anyag a Semmelweis Egyetem új Oktatási és Kutatási Központja előcsarnok padlóburkolatára.
2008

Alkotótárs: Horváth Csaba

Blob
A mikro- és a makrokozmoszban is a legáltalánosabb forma a gömb.
Alapformák egymásba alakulását vizsgáljuk az aula terének izolált környezetében. Minden vizsgálat absztrakció: a teljességnek csak egy szeletét ragadja meg, teszi a figyelem középpontjába. A megjelenített síkmetszetek és vetületek a vizsgálat absztrakt jellegét fejezik ki.
A burkolat terveit az organikus formák megjelenítésének igénye, a mitotikus sejtosztódás fázisainak formái, és az elektronmikroszkópos felvételek "hamis" színei is inspirálták.
A blob az univerzális alakuló forma - így a mű címe a sejtosztódás egyik fázisára (metafázis) és az alkalmazott modellezési eljárásra is utal. (Metaball vagy blob, olyan számítógép grafikai modellezési eljárás, amely során a modellezett objektumok hatnak egymásra, több objektum közös burkolóalakzata adja a modellezett formát. Ezen eljárással modellezhetőek az organikus formák)

A padlón megjelenő formák részben figyelembe veszik a bejárási útvonalakat: a karakteresen eltérő színű és formájú folt az információs pultot emeli ki, míg az ovális, még osztódás előtti formák a bejáratokat és lépcsőket jelölik meg. Máshol a forma "nem vesz tudomást" az épület határairól: az aula hossztengelyében elhelyezkedő bejáratnál a padló mintázata kinyúlik az épületből - hasonló kis mértékű kinyúlást tervezünk a térinstalláció esetében is.

Technika
A padlózat teljes területét a kiírásban magadott betontechnológia szerint színes dekorbeton felület borítja. A szürke alapszín egyenletességét visszafogott, de élénk színek derítik. A színfoltok körívek által kirajzolt kontúrvonala a technológia miatt is szükséges rozsdamentes acélszalag.
(Az előcsarnok összterülete cca. 964 m2, 13 x 76 m-es, változó méretekkel, belmagasság 14.4 m.)

Pályázati anyag a Semmelweis Egyetem új Oktatási és Kutatási Központ előcsarnokának légtérben megjelenő térstruktúra-installációra.
2008

Alkotótárs: Horváth Csaba

MetaBlob
A tervezett térinstalláció a mikro- és makrokozmosz alapformáinak - gömböknek - az egymásba alakulását vizsgálja. A mű gömbformák összeolvadásának illetve szétválásának fázisait jeleníti meg.
Az egyes alakzatok részben a mitotikus sejtosztódás fázisaira, részben az alkalmazott modellezési eljárás formáira utalnak. A mű címe a sejtosztódás egyik fázisára (metafázis) és az alkalmazott modellezési eljárásra is utal. (Metaball vagy blob, olyan számítógép grafikai modellezési eljárás, amely során a modellezett objektumok hatnak egymásra, több objektum közös burkolóalakzata adja a modellezett formát. Ezen eljárással modellezhetőek az organikus formák.)
A térinstalláció organikus formái lágyítják az épület geometriai rendjét, mégis önmagukban strukturált rendet képviselnek: nem zárt tömegek, hanem a formák burkolófelületeit kirajzoló kisméretű gömbökből állnak. Így a tervezett mű átlátható és fényáteresztő is.
A raszterben elhelyezkedő kisméretű gömbök elmozdulása egymáshoz képest a formák "megelevenedésének" érzetét adja az aulában áthaladó megfigyelő számára.
A forma "nem vesz tudomást" az épület határairól: az aula oszlopa, a belső homlokzati fal illetve a mennyezeti gerendázat adott pontokon elmetsz egy-egy formát.
A tervezett formák "metablobok": a formákat kirajzoló gömbök polisztirol anyagát kisebb méretű gömbök alkotják.

Anyag
A formákat alkotó gömbök anyaga EPS (expandált polisztirol hab, hugarocell). A hungarocell kis sűrűségű, könnyen kezelhető anyag, alapanyaga a vegyi alapanyaggyártók által előállított kemény fehér gyöngy. A 12 cm átmérőjű, formaalkotó gömbök antisztatizálását megfelelő felületi kezeléssel lehet megoldani.
(Az előcsarnok összterülete cca. 964 m2, 13 x 76 m-es, változó méretekkel, belmagasság 14.4 m.)