Sashalmi piac díszkút
2010 - 2011

Meghívásos tervpályázat
Sashalom Városközpont Rehabilitációja 2014-ben elnyerte a Magyar Urbansztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Bizottsága által alapított Köztérmegújítási Nívódíjat.

Építész tervezők: Emődi-Kiss Tamás és Horváth Ákos


A díszkút pontosan be nem azonosítható, egyszerre többféle növényi termésre is emlékeztető áttört, organikus forma-együttes.
A formák a díszmedencében úgy jelennek meg, mint a növekedés-fejlődés különböző állapotaiban lévő haszonnövények egy ágyásban.
A gömb alakú formák áttörésein keresztül mind az egymáson át összelátszó formák, mind a belőlük kiáramló víz folyamatosan új látványt mutat a medence mellett elhaladóknak.
A víz a "kiemelkedő" gömbök alsó részén elhelyezett tálcákból minden oldalon egyenletesen folyik a medencébe.
A díszkút formája a piacon árusított termékek formájával, anyaga az épített környezettel teremt kapcsolatot.

A kutat öt, egy csoportba rendezett de különálló, egyenként 80cm átmérőjű áttört gömbhéj alkotja, anyagvastagságuk kb. 4cm. A gömbök 30cm átmérőjű hengeres "szárak" tetején helyezkednek el, legfelső pontjuk a talajszinttől 170-250cm között van, ami vízszint felett 110-170cm látszó részt jelent. A gömbök anyaga egyhén színezett, anyagon belül rozsdamentes acéllal erősített törtfehér finombeton.

   
      Átadás 2011.09.05. Átadás 2011.09.05. Országalbum fotó  Szoborlap fotók   Alapforma Gipszminta Félkész   Kész minta   Helyszín 2011.01.20. A kút a betonpumpa hátsó támasztékánál lesz.