Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat a köztéri művészetért
2010

Alkotótárs: Horváth Csaba

Möbius-kapu
Pályázatunkban egy olyan, modulrendszer segítségével kialakítható térinstalláció elhelyezésére teszünk javaslatot, amely szalagként húzódik végig a megjelölt tervezési terület teljes hosszán. A teljes installáció egy műnek tekintendő.
A modulrendszer alkalmas klasszikus értelemben vett térkompozíciók létrehozására (Vasarely munkásságának hagyományait folytatva akár), ugyanakkor segítségével olyan strukúrák létrehozása is lehetséges, amelyek a legváltozatosabb módon avatkoznak be az utca terének megélésébe. A formák a bemutatott kompozíciók mellett lehetnek: utcabútorok, kapuk, irányjelző burkolati elemek, mászókák, kerítések, falburkolatok...

A bemutatott "végtelen" szalag egyszerre utal Moebius-hurokra, mint a klasszikus művészet egyik tárgyára, és arra tényre, hogy a hagyományos művészeti megjelenés a folyamatosan mozgásban lévő anyagnak egy állapota csupán.
Művészet és élet formái azonos értékűek és folyamatosan egymásba alakulóak... Ugyanaz a forma adott esetben műtárgy, máskor pad... Egy-egy lehetséges állapot...

A Király utca Búza téri szakaszán egy, a gyalogosok haladási irányába eső kaput helyezünk el. A kapu nem akadályozza a folyamatos haladást, ugyanakkor a téren megjelenő idegen elemként az áthaladókat egy pillanatra kizökkenti szokásos ritmusukból - így hívja fel a figyelmet a területhez való viszony újraértelmezésére.
A kapu folyamatosan csavarodó szerkezete a kapu túloldalán a talajfelszínbe süllyesztett "járórácsban" folytatódik. Ez a folyamatos rács a Búza téri kiszélesedésben és azon túl a Lánc utcai kereszteződésig különféle csoportokban padokat alkotva folytatódik.